FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ KURTULUŞ ÖZGEN “GÖÇÜN 8 ŞİİRİ” ; “HABİTUS OF SELF”

15 EKİM 2022, Cumartesi, 14:00, AFSAD

GÖÇÜN 8 ŞİİRİ

Buluntu Film 10’ 56’’; İngilizce, Türkçe Altyazı

Göçün 8 Şiiri (8 Poems of Emigration), göç krizi üzerine odaklanan bir buluntu filmdir. Küresel vahşi kapitalizmin yol açtığı (savaşlar, iklim değişikliği, çevre felaketleri, otoriter rejimler, gelir dağılımındaki adaletsizlik) göç ve göçmenlik meselesi, insanlığın karşı karşıya kaldığı en tartışmalı, kritik ve ahlaki sorunların başında gelmektedir.

Film, arşiv görüntüler satan bir web şirketinden alınan buluntu imajlardan ve ticari besteler satan web şirketinden alınan jingle ile John Berger’in Madrid’de bulunan Güzel Sanatlar Merkezi’nde 2007’de dinleyicilere okuduğu Göçün 8 Şiiri isimli eserin kaydından oluşan buluntu seslerden meydana gelmiştir. Filmin anlatısı görüntü ve ses düzeni arasındaki çatışmadan açığa çıkmaktadır. Ticari imajların ve müziğin bağlam dışı (ve amaç dışı) kullanımı ile kapitalizme karşı duran, eleştirel bir yapı amaçlanmıştır.

"Tüm hayatımız boyunca televizyon bize taarruz edip durdu, şimdi biz de karşı taarruza geçebiliriz."

Nam June Paik

HABİTUS OF SELF “alçak sesle”

Assamblaj, 11; İngilizce, Türkçe Altyazı

Tercih var mıdır?

Özgür irade gerçek midir?

Habitus of Self, Pierre Bourdieu'nun "habitus" kavramından yola çıkılarak üretilmiştir. Tüm görsel işitsel malzeme (dijital bir habitus olan) www.youtube.com içinden çekip çıkarılmıştır. Çalışmada, habitusun (aile, toplum, ülke, sistem) bireyin varoluşuna etkisinin görsel-işitsel arkeolojisi yapılmıştır. Video film aile kurumunun, denetim toplumunun, tüketim kültürünün, kapitalizmin, postkolonyalizmin vb. bilinçdışı, bilinç ve bilinç üstü üzerindeki tahakkümünü kolektif hafıza imajlarla (mekân-olgu-olay-kurum-kişi) kuran bir asamblajdır.

YAPANIN BEYANI

Habitus of Self Rönesans’la doğan, Aydınlanma’yla kurumsallaşan ve Sanayi Devrimi’yle kutsallaşan, birey mitini yapıbozumuna uğratan ve özgür iradenin teslim alındığını savlayan bir minör sanat işidir. Kişi ile onu kapatıp-kuşatan aile, denetim toplumu, tüketim kültürü, kapitalizm, postkolonyalizm vb. gibi yapılar arasındaki sarmalanma çalışmanın omurgasını oluşturmaktadır.

Çalışma; Covid-19 günlükleri, motivasyon videoları, flanör videolar, G-20 zirvesi haberleri, çevre felaketleri, Starbucks kurum imaj videoları, ormansızlaştırılan coğrafyalar, sömürge mekânlar, kamusal alanlar, rıza üretim programları (Britain’s Got Talent), atık insanlar (homo sacer), Antroposen coğrafya ve hegemonik mekanlar (Cecil Rhodes Anıtı – Cape Town, Güney Afrika) gibi Youtube’dan çekip çıkarılan kolektif hafıza imajlarının asamblajıdır. İmajların (hem tekil olarak hem de bütün içinde) izleyicide aralık, çatallanma, yarık oluşturması umulmaktadır. Bu bağlamda izleyicinin fail konumuna geçerek araştırmaya, soruşturmaya, sorgulamaya girişmesi çalışmanın nihai hedefidir.

KURTULUŞ ÖZGEN, 1971

Kurtuluş Özgen kurmaca olmayan filmler üretmiştir, çeşitli film festivallerinde ve fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. New York, Boston, Toronto, Montreal, Meksico City, Rio de Janerio, Londra, Lizbon, Weimar ve Selanik başta olmak üzere 60’ın üzerinde festivalde filmleri gösterilen Özgen’in 14 adet uluslararası ve ulusal ödülü vardır.  Özgen Filmlerin yanı sıra fotoğraf ve video yerleştirme biçiminde sanat işleri de üretmektedir. Bu alanda ürettiği işler çeşitli ulusal ve uluslararası sergilerde yer almıştır. Özgen halen AHBVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Video Bölümünde Doçent olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarını belgesel sinema, düşünce sineması, sinematografi, video sanatı ve yeni medya üzerine sürdürmektedir.

FİLMOGRAFYA

2022        Milletin Azmi Belgesel Film 21’

2021        Habitus of Self alçak sesle” Assamblaj11’

2019        Göçün 8 Şiiri Buluntu Film11’

2019        Semavi Bakış Buluntu Film, 7’

2019        Aynı Evin Çocukları Belgesel Film 59’ (Hasan Özgen ile Birlikte)

2018        Bozkırda Bir Modern Belgesel Film 54’

2017        Bir İlim ve Medeniyet Işığı: Tunus Belgesel Film 35’

2014        NAİL V. Kahramanlar Kahraman Olduklarını Bilmezler” Belgesel Film 61’

2013        Healhty Food For Healhty Life Eğitim Filmi

2011        Orta Muallim Mektebinden Üniversiteye Gazi” Belgesel Film

2007        Rüzgârlı Sokak Cumhuriyetin Basın Tarihi” Belgesel Film 35’

2004        A Living Museum Belgesel Film, İngilizce, 15’

2001        İstanbul Neresi Belgesel Film 15’

1999        Usta Belgesel Film. 17’

seda usubütün
29/09/2022

Son Yazılar

09/05/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “YUMRUKLARI GEVŞETMEK / РАЗЖИМАЯ КУЛАКИ”
20 Mayıs 2023 Cumartesi - AFSAD Saat 12:00 - Film Gösterimi* Saat 14:00 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
04/05/2023
VİDEO-POETİKA ATÖLYESİ
Video-Poetika Atölyesi video aygıtının olanakları ile bir form olarak şiir-film üretme ve konu ile ilgili tarihsel-kuramsal bağlamı tartışma amacındadır. Bu…
...
09/04/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “SIÇAN AVCISI / RATCATCHER”
26 Nisan 2023 Çarşamba - AFSAD Saat 18:00 - Film Gösterimi* Saat 19:50 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram