RESİM SANATININ SİNEMAYA ETKİSİ KURTULUŞ ÖZGEN

RESİM SANATININ SİNEMAYA ETKİSİ

Sinema sanatı çağımızın en başat sanatıdır. Sinema: Tasarım ve mimari gibi uygulamalı sanatlarını, resim, heykel ve roman gibi temsil sanatlarını, tiyatro ve dans gibi şimdiki zamanda var olan gösteri sanatlarını ve müzik gibi soyut sanatları bünyesinde barındırır ve onlardan faydalanır. Sinema dramatik sanatlardan biri olarak tanımlanır ancak aynı zamanda güçlü bir biçimde resimseldir. Sinemayı açığa çıkaran hareketli görüntülerin düzeni olan, dilini oluşturan sinematografi çerçeve düzenlemesi (kompozisyon), yerleştirme (çekim ölçekleri – kamara açıları), perspektif, renk ve aydınlatma yöntemleri (chiaroscuro) gibi temel ilkelerini, atası olan, resim sanatından alır.

Seminerde resim sanatının sinema sanatına yaptığı etki, sinematografi başta olmak üzere, dekor, kostüm, konu seçimi ve karakter yaratımı gibi konular üzerinden anlatılacaktır. Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975), The Big Combo (Joseph H. Lewis, 1955), Baba (Francis Ford Coppola, 1972), Viridana (Luis Buñuel, 1961), Düellocular (Ridley Scott, 1977), Baron Munchausen'in Maceraları (Terry Gilliam, 1988), Sapık  (Alfred Hitchcock, 1960), Amelie (Jean-Pierre Jeunet, 2001), İnci Küpeli Kız (Peter Webber, 2003), Kara Şövalye (Christopher Nolan, 2008), Zincirsiz (Quentin Tarantino, 2012) ve Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan, 2011) filmlerinden de örnekler gösterilecektir.

KURTULUŞ ÖZGEN, 1971

Kurtuluş Özgen kurmaca olmaya filmler üretmiştir, çeşitli film festivallerinde ve fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. New York, Boston, Toronto, Montreal, Meksico City, Rio de Janerio, Londra, Lizbon, Weimar ve Selanik başta olmak üzere 60’in üzerinde festivalde filmleri gösterilen Özgen’in 14 adet uluslararası ve ulusal ödülü vardır.  Özgen Filmlerin yanı sıra fotoğraf ve video yerleştirme biçiminde sanat işleri de üretmektedir. Bu alanda ürettiği işler çeşitli ulusal ve uluslararası sergilerde yer almıştır. Özgen halen AHBVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Video Bölümünde Doçent olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarını belgesel sinema, düşünce sineması, sinematografi, video sanatı ve yeni medya üzerine sürdürmektedir.

serdal
16/12/2021

Son Yazılar

09/05/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “YUMRUKLARI GEVŞETMEK / РАЗЖИМАЯ КУЛАКИ”
20 Mayıs 2023 Cumartesi - AFSAD Saat 12:00 - Film Gösterimi* Saat 14:00 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
04/05/2023
VİDEO-POETİKA ATÖLYESİ
Video-Poetika Atölyesi video aygıtının olanakları ile bir form olarak şiir-film üretme ve konu ile ilgili tarihsel-kuramsal bağlamı tartışma amacındadır. Bu…
...
09/04/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “SIÇAN AVCISI / RATCATCHER”
26 Nisan 2023 Çarşamba - AFSAD Saat 18:00 - Film Gösterimi* Saat 19:50 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram