FİLM GÖSTERİMİ: “FATMA’DAN SONRA 40 YIL”

21 Ocak 2023 – Saat: 14:00 - AFSAD

FATMA’DAN SONRA 40 YIL

Yönetmen: Sezer Ağgez

Ortak Yapımcı: Enver Arcak

Moderatör: Hasan Özgen

21. yüzyılda dünyanın ve irili ufaklı tüm toplumların köklü değişimler gösterdiği yadsınamaz bir gerçektir. Ancak her şeye rağmen Anadolu, sürdürülebilme mücadelesi veren pek çok kültüre, topluluğa ve geleneğe halen ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’da yüzyıllardır süregelen yaşamın içinde söz konusu mücadeleyi veren topluluklardan biri de Tahtacılardır. Bu sebeple Tahtacılar antropoloji, sosyoloji ve müzikoloji gibi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarına konu olmuşlardır. Ancak Tahtacılar ile ilgili bilinen en önemli çalışmaların başında Suha Arın’ın 1979 yılında çektiği Tahtacı Fatma belgeseli gelmektedir. Türk belgesel tarihinin antropolojik sorunları ele alan ilk filmlerden biri olan Tahtacı Fatma, 12 yaşında bir kız çocuğu olan Fatma Şimşek’in perspektifinden Tahtacıları, yaşam tarzlarını ve mesleki mücadelelerini konu alan önemli bir yapımdır.

Söz konusu filme istinaden 1999 yılında gerçekleştirdiği bir söyleşide Suha Arın, Tahtacılar ile iletişimlerinin uzun süre önce kopması sebebiyle onları merak ettiğini ve ilk fırsatta gidip günümüzdeki yaşam tarzlarını inceleyen yeni bir belgesel yapmak istediğini dile getirmiştir. Suha Arın, bu hayalini gerçekleştiremeden 1 Şubat 2004’te hayatını kaybetti. Peki ömrünü Türkiye’nin sahip olduğu kültür mirasını belgeleyerek geçiren Arın’a 20 yıl önce tanıştığı bir toplumu merak ettiren his nasıl ortaya çıkmıştı?

Fatma’dan Sonra 40 Yıl, Tahtacı Fatma filminde görev almış görüntü yönetmeni Hasan Özgen ve kameraman Savaş Güvezne ile aradan geçen 40 yılın ardından Suha Arın’ın niyetini vasiyet kabul ederek, Antalya’nın Elmalı ilçesi Akçaeniş köyünde yaşamlarını sürdüren Tahtacıların ve Tahtacı Fatma’nın peşine düşecektir. Tahtacıların günümüzde yitirmek üzere oldukları öz benlikleri, mücadeleleri, gelenekleri ve yaşam standartları incelenirken arşiv belgeleri, mülakatlar ve gün yüzüne çıkmamış çalışma dosyaları aracılığıyla da Suha Arın’ın 1979’da onlara duyduğu ilginin sebepleri ortaya çıkarılacaktır.

SEZER AĞGEZ

20 Ocak 1993, İstanbul doğumludur. 2013 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Tasarımı bölümüne eğitim hayatına başladı. 2013’ten itibaren belgesel sinema alanında çalışmalar yapmaya başlayan Ağgez, bu çalışmalar ile çeşitli festivallere katıldı ve ödüller kazandı. 2016 yılında lisans, 2021 alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Ağgez şimdilerde ise Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde doktora/sanatta yeterlik eğitimine devam ederken İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim ve Tasarımı Bölümü'ndeki akademik kariyerine ve sinema/belgesel çalışmalarına da devam ediyor.

ENVER ARCAK

Yapımcı ve yönetmen. Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında aldığı film ve video yapımı derslerini mezuniyetinin ardından, çeşitli kurslara ve atölyelere katılarak sürdürdü. Dijital Arşiv projesi “Hermana Görsel Arşiv Projesi” 2016’da Salt Araştırma Fonu desteğini aldı. Ertesi yıl gerçekleştirdiği ödüllü belgesel “Hermana: Ankara Yahudilerinin Anlatılmamış Tarihi” uluslararası çeşitli önemli festivallerde gösterildi.  Yapımcı ve yönetmen olarak Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu destekli mülteciler ve çevre koruma projeleriyle ilgili çeşitli filmler gerçekleştirdi. Enver Arcak, BluTV’nin Pavyon (2019), Dijital Flörtleşme (2020) ve Oyun (2022) popüler dizilerinin yapımcısıdır. Halen dijital platformlar ve festivaller için yeni belgeseller üretmeye devam etmektedir.

seda usubütün
16/01/2023

Son Yazılar

09/05/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “YUMRUKLARI GEVŞETMEK / РАЗЖИМАЯ КУЛАКИ”
20 Mayıs 2023 Cumartesi - AFSAD Saat 12:00 - Film Gösterimi* Saat 14:00 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
04/05/2023
VİDEO-POETİKA ATÖLYESİ
Video-Poetika Atölyesi video aygıtının olanakları ile bir form olarak şiir-film üretme ve konu ile ilgili tarihsel-kuramsal bağlamı tartışma amacındadır. Bu…
...
09/04/2023
FİLM SÖYLEŞİLERİ: “SIÇAN AVCISI / RATCATCHER”
26 Nisan 2023 Çarşamba - AFSAD Saat 18:00 - Film Gösterimi* Saat 19:50 – Film Söyleşisi * Filmi evinizde izleyip…
...
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram